Estàs aquí

Resum de la xerrada de la Marga Bofarull | "Qüestions actuals entorn la sexualitat"

Aquest passat dijous 30 de maig la comunitat del Casal Loiola vam poder gaudir de la xerrada “ideologies de gènere” abordant qüestions actuals entorn el gènere.

La ponent Margarida Bofarull, amb reconeguda trajectòria tant en l’àmbit científic com a metgessa com en teologia moral i ètica, va començar la seva exposició amb definicions bàsiques dels termes que s’empren per tractar el gènere, sexe i orientació sexual però que molts cops es confonen. A partir d’aquesta fonamentació i acompanyant-la d’una breu exposició històrica de com arriben a nosaltres aquests termes i conceptes amb les diferents escoles de pensament que els tracten,  es va passar a un recull de dades il·lustrant el creixement del fenomen de la transició de gènere en els últims anys tant a Catalunya com en els nostres veïns europeus.

Amb un especial èmfasis en la importància de l'educació, tant sexual com de gènere, aquest bloc es va centrar sobretot en les transicions de menors: oferint des de dades macroscòpiques a vivències personals al respecte, passant també per diversos documents de  caire científics i polítics europeus abordant aquest fenomen per assessorar la seva correcta gestió.

Bofarull va al·legar a favor d’una major prudència a l’hora tant de dissenyar i aplicar aquests protocols, sobretot en menors, que les dades indiquen que actualment pot estar fallant; justificant-se també en la parcial informació que reben les famílies dels menors que busquen un trànsit de gènere pel que fa als efectes mèdics i psicològics d’aquests procés així com la seva reversibilitat i gravetat.

Aquesta crida a la prudència a l’hora de facilitar trànsits, però, va anar acompanyada d’un reconeixement de la realitat de la disfòria de gènere per motivar transicions medicament fonamentades, tot i que qüestionant paral·lelament el subtipus de disfòria de gènere d’inici sobtat que s’associa a la majoria de casos en menors. Per aquests casos, va demanar més cura mèdica i científica per evitar començar una transició com a tractament simptomàtic sense haver explorat prèviament les possibles causes psicològiques i etiològiques que porten a l’infant a sentir aquest malestar i tensió entre el seu cos i identitat de gènere.

Per acabar la seva xerrada, va remarcar, com ja havia anat fent repetidament durant la seva exposició, que tot i demanar no confondre la integració de les persones trans en la nostra societat amb el promoure aquestes transicions, cal tenir sempre cura de apropar-nos a elles oferint-nos com a criteris pastorals per fer-jo l’acceptació, el respecte i l’acompanyament.

Finalment, vam concloure amb un temps per preguntes i intervencions dels oients i la comunitat en que es va remarcar la necessitat de una major i millor informació sobre aquests fenòmens i d'un debat social ampli i lliure per acabar-lo d’entendre.

 

Francesc Pifarré Esquerda