És un projecte de les Comunitats de Vida Cristiana (Congregació Mariana, CVX Fòrum Joves i la CVX Berchmans) i la Companyia de Jesús.
Es va crear amb la idea de ser un espai de creixement humà i espiritual de les persones de cara a contribuir a una societat millor.
La seva missió, molt ben arrelada, és la de convertir-se en una clara opció a la ciutat de Barcelona de la Pastoral de Joves.
Ja des de les pròpies Comunitats en un principi, i després com a Casal, el treball amb els joves provinents bàsicament de les escoles de la Companyia, principalment, ha estat el motor i la font de riquesa de procesos personals i comunitaris que han fet que al dia d’avui el Casal compti amb una important representació de grups nascuts d’aquesta missió, i que avui en dia encara es porta a terme des de Joves Loiola (JL) i des de Magis. D’aquests procesos han sorgit també moltes de les persones que són membres d’Espai Ignasià i els Inter Magis.
Per altra banda, al llarg del anys, el Casal Loiola s’ha convertit en un lloc de trobada de diferents grups i comunitats que tenen l’espiritualitat ignasiana com a signe identitari en el seu creixement en la fe. Comunitats com Fòrum 2012, CVX La Vinya, Galilea, Galofrins, Grup Germanor, Tornar a Creure, són alguns d’aquests grups. El Casal és també seu de la CVX Catalunya.
L'inquietud per l’acció social i l’ajuda als més necessitats va portar a la creació l’any 2009 del que avui és el Voluntariat Loiola, centrat en dos projectes de necessitat vital al barri i coordinats conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, com son l’AMB TU (acompanyament a la gent gran) i el TU POTS (acompanyament educatiu).
El 2007 el Casal va acollir un projecte d'esplai per als més menuts. L'esplai CIM ha contribuït i segueix contribuint a fer créixer la presència de joves al Casal. Alguns dels seus membres han seguit el seu trajecte personal i espiritual al Casal a les diferent propostes que ofereix el mateix.
Tot plegat és fruit d’un procés de renovació del Casal que es va impulsar i implantar l’any 2007 i que sens dubte va ser l’origen del que actualmente és avui el Casal.
El Casal ha apostat sempre per la formació de les persones i és centre de tallers, cursos i seminaris d'organització pròpia i també amb col·laboració amb altres entitats de la Companyia com Cristianisme i Justícia o entitats afins a l’Església com ACAT. També dóna cabuda a entitats d’oci i musicals com els Twocats pel Gospel, Loiola's Sound o les Corals de Casp.
És l’any 2013 quan es planteja el que és avui el present i futur del Casal Loiola, el projecte #CASAL2017. On s’estableixen les línies a seguir i a treballar, definides en cinc eixos principals i les seves corresponents accions concretes a dissenyar:
- Vida Comunitària
- Compromís Social i Eclesial
- Formació
- Joves
- Gestió
El novembre de 2015 vam celebrar el 25è aniversari del Casal Loiola. Un any abans el 16 de maig de 2014 el Casal Loiola es constituïa com a Fundació amb la denominació de “Casal Loiola Fundació Privada P. Joan Martí Tusquets, s.j.”
Avui dia el Casal Loiola segueix sent una realitat viva, creixent i formadora en l’espiritualitat ignasiana i en el creixement personal de tots els seus membres i d’aquells que volen participar-hi.